Svensk Tandreglering Kontakt

Behandling med fast apparatur

Tjej med tandställning
Vad är fast tandställning?

Fast tandställning är den vanligaste formen av tandställning. Den består av metall- eller porslinsfästen (brackets) som limmas med plast till framsidan av varje tand. En metallbåge binder samman alla tänder. Bågen böjs in mellan fästena och kommer med tiden att återfå sin ursprungliga form. På det sättet flyttas tänderna.

Hur går det till?

Det första besöket är alltid en konsultation där vi tar reda på dina förväntningar och går igenom förutsättningarna för en lyckad behandling. Du träffar en ortodontist som ger dig en översiktlig behandlingsplan och behandlingstid. Vid detta besök får du även ett kostnadsförslag.

Vid följande besök samlas all inregistreringsmaterial in. Det är kliniska foton, nödvändiga röntgenbilder och en scanning av tänderna. Ibland kan du direkt få besked om vilken behandling som passar just dig men ofta återkommer ortodontisten med information om detta, Det är viktigt att du gjort en vanlig undersökning de senaste sex månaderna för att utesluta att du har någon karies eller andra problem med tänder eller tandkött. Detta måste åtgärdas innan en behandling med tandställning kan inledas.

Vid besöket efterså inleds behandlingen med att tandställningen limmas fast på tänderna. Du får då noggrann information om hur du ska hålla rent kring tandställningen och annat som du bör tänka på.

Hur lång tid tar behandling med fast apparatur?

Det beror helt på vilken bettavvikelse du har. Små behandlingar kan gå på 6 månader, större kan ta mellan 2-3 år. Du får en ungefärlig tidsplan av ortodontisten efter att en utredning är gjord.

När väljer man fast tandställning istället för aligners?

Om du har en bettavvikelse som kräver att man tar bort flera tänder så kan fast tandställning vara att föredra framför aligners. Ibland kan du göra ett val men ibland så kan vi bara erbjuda en sorts behandling. Din ortodontist ger dig råd kring detta.

Kan jag äta vad som helst när jag har fast tandställning?

Du bör vara lite försiktig med att bita av väldigt hårda saker med dina framtänder. Det finns en ökad risk för karies när man har fast tandställning. Därför ska du vara mer restriktiv med småätande, söta drycker, godis och annat som kan ge dig karies.

Gör det ont att ha fast tandställning?

Den första veckan kan vara ganska tuff med mycket spänningar i tänderna. Det går bra att ta receptfria värktabletter under den tiden. Sedan brukar det gå över. Efter varje besök brukar man ha lite spänningar i tänderna i ca 1-2 dagar. I övrigt ska det inte göra ont.

Hur ofta kommer man på återbesök?

Intervallet mellan besöken är individuellt men brukar vara mellan 6-12 veckor beroende på vilken behandlingsfas man befinner sig i.

Finns det några risker med fast tandställning?

Det finns i huvudsak fyra risker. Kortare rötter, att en tand inte överlever, kariesskador och gingivala retraktioner. Du kan läsa mer om riskerna under frågor och svar.